Leg med maden
Smag på dit kommende fag
Mad og livtag
MENU
HÅNDVÆRK – smag, sammensætning, teknik
ARTISANNAT – goûts et saveur, compositions, savoir-faire
KREATIVITET – samspil af smag, farve, anretning
CRÉATIVITÉ – jouer avec les goûts, les couleurs et la disposition
SMAGSOPLEVELSER – sæsonens råvarer, test dig selv
AVENTURE CULINAIRE – des produits de saison, se dépasser
TEAMSAMARBEJDE – små og store teams, gæstelærere
TRAVAIL D’ÉQUIPE – en grand ou petit groupes, des enseignants de l’extérieur
FRA JORD TIL BORD – proces, producenter
DE LA TERRE À LA BOUCHE – des cheminements, des producteurs
LOKALE PRODUCENTER – vinbonde, gårdbutik, fisker
UNE PRODUCTION LOCALE – des viticulteurs, des boutiques à la ferme, des pêcheurs
KULTURELLE MADOPLEVELSER – mad fra andre lande
D’AUTRES CULTURES CULINAIRES – plats et recettes d’autres parties du monde
UD AF HUSET – smagen af Fyn, mad til arrangementer
LE QUOTIDIEN ET LE FESTIF – le goût de Fionie, la nourriture pour les événements
HVERDAG OG FEST – mad til mange, Masterchef
LE QUOTIDIEN ET LE FESTIF – repas pour un grand nombre, “masterchef”
Vælg muligheder
Muligheder – dem er der altid flere af! I tilberedningen af den enkelte ret, i sammensætningen af din menu, i præsentationen af maden og i serveringen til dem, du holder af. Hvis du vælger, at Mad & livtag skal være dit kommende linjefag, bliver du udfordret på din fantasi i køkkenet og på dit mod til at flytte grænserne for at skabe nye muligheder.
Mad & livtag er faget for dig, som vil kunne imponere dine venner og din familie og få deres sanser til at eksplodere. Du skal have lyst til at eksperimentere mad og have opmærksomhed på både smag, duft, konsistens, funktion og præsentation.
Faaborgegnens Efterskole sætter mad og smag på det fynske landkort, når Mad & livtag deltager i fødevaremarkeder og inviterer til arrangementer, hvor du og dine kammerater har ansvaret for, at gæsterne går mætte hjem efter en kulinarisk oplevelse, som du har været med til at give dem.
Du lærer et håndværk, men du lærer også, at du ikke skal lade dig begrænse af en opskrift, eller af hvordan din mor altid har sagt, du skal gøre i køkkenet. Du skal turde tænke anderledes, og du skal stole på din egen dømmekraft og den viden, du får undervejs.
Vi arbejder målrettet og trækker på samme hammel, for det er sådan, vi skaber velsmagende mirakler. Vi laver ikke kun mad, men bruger lang tid på at søge inspiration, planlægge og præsentere.
Min oplevelse
"Mad & livtag var for mig et fristed. Jeg kunne være mig selv, gøre det, jeg holder allermest af, og nyde det sammenhold og fællesskab, der blev skabt på linjefaget. Alle hjælper alle, og der er altid god stemning i køkkenet på Faae."- Mie, tidligere elev




FAAE's MADHUS
I FAAE’s Madhus har du redskaberne til at tænke nyt, men alligevel få dine ideer til at lykkes.
Du får den teoretiske viden, der gør dig i stand til at bryde reglerne, for det er, når du indgående kender grundprincipperne i madlavning, at du kan regne ud, hvor du kan sætte dem i spil. Du får de praktiske færdigheder, som gør, at dine hænder automatisk ved, hvad de skal stille op med den grøntsag, det stykke kød eller den fisk, du tager fat i. Du lærer dine råvarer at kende på smag, duft, udseende, struktur og tekstur og ved, hvad der gør forskellen for, om en mundfuld smager himmelsk.
I Mad & livtag er der fokus på at lave det, man elsker, nemlig mad af høj kvalitet, som man anretter stilfuldt. Du får prøvet rigtig mange ting af. Selvom du starter med ikke at være den bedste mand i køkkenet, har det absolut ingen betydning, for alle finder deres egen position, og der er altid plads til alle. Du afleverer aldrig en tom tallerken, for udebliver idéerne, er Helle og Claus altid klar på at hjælpe.
– Mie, tidligere elev
FAAE’s Madhus er vores køkken, vores arbejdsplads og der, hvor vores ideer spirer og gror. Det er her, du lærer at lave mad med kærlighed og mærke stoltheden ved et godt håndværk.
I FAAE’s Madhus mærker du glæden ved at give fremmede en madoplevelse. Vi leverer jævnligt mad til forskellige arrangementer i byerne omkring os eller rundt omkring i landet. Det kan for eksempel være mad til kræsne skoleelever; til socialt udsatte eller museumsgæster til fernisering.
Vi henter inspiration alle vegne. I vores danske madkultur i retter, som oldemor lavede dem, i naturen omkring os, i lokalområdet og i fremmede landes traditioner, kultur og råvarer.
Smagen af Fyn
På Fyn er madmarkeder i højeste kurs. Det er her, du finder hele festivaler, som hylder blot en enkelt fødevare. Fynboerne fejrer brunsvigerens dag og holder både tarteletfestival, løgfestival og kirsebærfestival.
Mad & livtag deltager i flere fynske madmarkeder. Tidligere har vi blandt andet været til de store markeder Kulinarisk Sydfyn i Svendborg og Fynske Fristelser i Faaborg. Nogle gange deltager vi med vores egen stand og serverer for de fynske madører, andre gange som gæster, hvor vi fylder vores maver og hjerner op i de mange spændende boder.
I løbet af skoleåret besøger vi også lokale fynske producenter som for eksempel vingårde, chokoladefabrikker eller muslingefiskere.
Når du vælger linjefaget Mad & livtag, får du så meget mere end bare en opskrift i hånden, som du så skal følge. Der er plads til at være kreativ og nytænkende. Har du en idé, så er det med at få den vist frem på en tallerken.
– Mie, tidligere elev

Blandt mestrene
Mad & livtag er et fag for alle, som kan lide at trylle med råvarer. Men en helt særlig mulighed kan vente dig, som drømmer om en dag at blive kok, konditor eller tjener.
Vi samarbejder nemlig med mestrene på førende fynske restauranter og hoteller. Det betyder, at vi kan lave aftale om, at du kommer på besøg eller måske endda i et praktikophold.
Mad & livtag giver et indblik i det professionelle køkken. Du arbejder med gode råvarer og lærer at udnytte dem maksimalt. Men vigtigst af alt lærer du at samarbejde.
– Kristian, tidligere elev
Kulinarisk tur til Berlin
Hvert år besøger Mad & livtag Berlin, for at vi kan få bombarderet smagsløgene. Berlin bugner med madoplevelser – og ofte er de tilsat helt andre ingredienser, end dem som kan spises. For eksempel har vi besøgt restauranten Nocti Vagus, hvor du spiser i totalt mørke – og det gør virkelig noget for ens madoplevelse.
Vores Berlin-tur har aldrig helt det samme program som året før, men vi tør godt love, at der venter dig en tur, du aldrig glemmer, uanset hvad vi finder på det år, du bliver elev på Mad & livtag.
Mad & livtag er en linje, hvor man både lærer at lave mad og at bruge fantasien i køkkenet. Man får en masse fede oplevelser med i bagagen. Der er et fantastisk fællesskab på linjen, som gør, at det at lave mad bliver en ren fornøjelse.
– Anna, tidligere elev

