Oplevelser

Naturen er nådesløs, når den tester dine grænser.
Men i naturen lærer du dig selv og dine venner bedst at kende.
Her opdager du, hvor sej du er.
Overvind dig selv
FAAE Glow

Natur & Friluftsliv

Oplevelser – det er det, du får, hvis du vælger, at Natur & friluftsliv skal være dit kommende linjefag. Oplevelser af frustration, men også kamplyst, når du står foran en mudret skrænt, og kompasnålen siger, du skal den vej. Oplevelser af at være meget lille og alt for langt væk fra din varme seng, når vi er på tur i silende regn. Oplevelser af kunne klare alt i verden, fordi du ikke gav op.

Natur & friluftsliv er faget for dig, som ikke gider sidde stille dagen lang. For dig, som kan lide at udfordre dig selv og flytte dine grænser. For dig, som elsker at bruge tid med dine bedste venner – for det bliver de, de andre elever på linjen. Du vil opleve, hvor utrolig meget fællesskabet kan bære.

Faaborgegnens Efterskole ligger lige midt i den skønneste sydfynske natur med skove og øhav, bakker og dale, shelters og andre overnatningssteder. Det sydfynske Øhav er i cykelafstand, og her ligger vores kajakker og venter på at blive luftet af aktive friluftere.

Du skal forvente, at uanset vejret skal du klemme balderne sammen og komme med dine kammerater op på cyklen, ud på vandet, ind i skoven og måske ned i frit fald. Du skal være parat til at blive udfordret – i mørket, i højder, på vandet og af kryb og insekter.

Naturen er vores ramme og nogle gange vores hjem. Den giver os såvel muligheder som begrænsninger i vores fag. Og selvfølgelig skal du lære den natur at kende, som du færdes i, men du bliver ikke undervist i naturlære.

Min oplevelse

"Jeg har lært, at man ikke skal give op. Kan du ikke få liv i bålet, fordi det regner, så bare bliv ved. Det skal nok lykkes. Det er en indre sejr, hver gang vi er afsted, for der er altid noget, der lykkes for én. Noget, man ikke troede, man kunne."
- Tidligere elev

I den fynske vildmark

Natur & friluftsliv har mange ture under åben himmel. Små rejser væk fra dagligdagens bekvemmeligheder og med mobilen efterladt hjemme på bordet. Her gælder tre regler: Hold dig tør, hold dig varm og hold dig mæt. På turene lærer du, hvordan du lever efter de tre regler, når du færdes og trives i den fynske vildmark – både sommer og vinter – og du får oplevelser, du aldrig glemmer, for eksempel følelsen første gang du mærker, hvad et temperaturfald på 50 ℃ gør ved dig, når du løber ud af svedhytten og ruller dig i sneen sammen med kammeraterne.

Det bedste ved turene er fællesskabet. Det fællesskab, der opstår rundt om bålet, når du har slået lejr. Når du spiser din gourmetmiddag af fisk, du selv har fanget, eller af den and du selv har plukket. Mad, som du tilbereder på bål, på trangia eller i jordovn. Og når du sidder og venter på, at vandet koger, så du kan få en kop varm kakao, inden du skal i soveposen og se op mod nattehimlen for at undersøge, hvor mange af himlens stjerner du kan nå at tælle, inden øjnene glider i.

 

Eksempler på “vildmarksoplevelser”:

 • Shelter- eller bivuakbygning
 • Lejrliv med masser af bålhygge
 • Overnatning i telt, shelter eller under åben himmel
 • Indsamling og tilberedning af råvarer, vi finder i naturen
 • Svedhytte
 • Vinterbadning
 • Overlevelsesture (og planlægning af dem)
 • Fremstilling af eget friluftsudstyr

Havet er vores legeplads

Vand er simpelthen en gave, og havvand er perfekt at boltre sig i. Derfor bruger vi havet som vores legeplads. Vi svømmer i det, sejler på det og svæver over det.

Havkajakken er blandt vores yndlingslegetøj på friluftslinjen, fordi kajakken giver nogle af de største naturoplevelser. Det gælder, hvad enten du sidder på vandet og glider roligt frem, mens du nyder stilheden, eller du ror i et landskab af vind og bølger, hvor du bliver våd i ansigtet og træt i armene, og alligevel sidder med en boblende følelse af glæde i maven. Og så er det altid sjovt at tæve kammeraterne på det modsatte hold i kajakpolo.

Men havet er ikke ufarligt. På Natur- og friluftslinjen lærer du at ro skolens kajakker på sikker vis og at beherske forskellige redningsøvelser, ligesom du bliver bekendt med sikkerhedsregler til søs. Læs mere i skolens kajakpolitik om sikkerheden, når vi er på vandet samt i sikkerhedsinstruks for sejlads med mindre fartøjer. Alle lærere på linjen er uddannede instruktører i havkajak og har erfaring med at undervise i kajakroning.

 

Eksempler på “havoplevelser”

 • Havkajak
 • Kajakpolo
 • Undervandsjagt
 • 
Snorkling
 • Kitesurfing